Deze foto van het lieveheersbeestje met groene achtergrond is gemaakt in het Stadspark in Groningen. Het Stadspark in Groningen wordt regelmatig gebruikt voor allerlei evenementen, maar er is ook veel ruimte voor bos en groen. Het Stadspark is ongeveer 140 hectare groot. Hier komen allerlei verschillende dieren voor, waaronder veel verschillende insecten. In de zomer hadden de bomen en struiken een mooi en groen bladerdek, waardoor een foto van een rood lieveheersbeestje met een groene achtergrond goed kon worden gemaakt.
Een lieveheersbeestje is een keversoort en is meestal rood of geel. De variant die het meeste voorkomt is de rode kever met zwarte stippen, de zwarte kever met rode stippen en de gele kever. Er zijn ongeveer 5000 verschillende soorten op de wereld. Lieveheersbeestjes lijken klein en schattig, maar ze zijn echte roofdieren. Heb je wel eens een lieveheersbeestje gezien die een bladluis wil pakken? Alle bladluizen slaan op de vlucht. Dat lijkt wel een complete volksverhuizing! Alle bladluizen lijken in paniek. Rennen!
De meeste soorten eten bladluizen, tot wel 3000 bladluizen per maand. Daarom worden lieveheersbeestjes ook wel gebruikt als een natuurlijke bestrijder van bladluis. Ze zijn vaak een welkome gast in de tuin. Om de winter te overleven zullen ze zich verstoppen op een plek waar ze kunnen schuilen en beschermd zijn tegen hun vijanden. Ze overwinteren graag in groepen. Er bestaan speciale huisjes voor lieveheersbeestjes, gemaakt van hout, die je in de tuin kunt zetten. Daar kunnen ze veilig overwinteren, zodat je er in het voorjaar weer van kunt genieten! Een gevarieerde beplanting in de tuin helpt ook. Zo houden lieveheersbeestjes bijvoorbeeld van de meidoorn en de hazelaar. Wil je meer lezen over lieveheersbeestjes? Kijk op https://nl.wikibooks.org/wiki/Wikijunior:Kriebelbeestjes/Lieveheersbeestje. Naar mijn mening is dit een hele leuke site voor kinderen, maar voor volwassenen ook erg leuk om te lezen!