Groentje

Dit is een foto van een groentje. Deze vlinder is gefotografeerd in de Gasterse Duinen. Dit is een natuurgebied ten noorden van Gasteren in Drenthe. Dit is een van de plekken waar ik het liefst kom. Het gebied ligt midden in het Nationaal park de Drentse Aa en bestaat voornamelijk uit heide. Het is een mooie plek om verschillende dieren tegen te komen, zoals vlinders, libellen, kikkers en adders.  Wil je hier ook een keertje naartoe? Meer informatie is te vinden op https://www.drentslandschap.nl/natuurgebied/gasterse-duinen.

Een groentje is een dagvlinder. Dagvlinders kun je op verschillende manieren onderscheiden van nachtvlinders. Zoals de naam wél doet vermoeden zijn dagvlinders er niet alleen overdag en nachtvlinders in de nacht. Dus de vlinders die je overdag tegenkomt, kunnen zowel dag- als nachtvlinders zijn. Hoe kun je nu zien of je met een dag- of een nachtvlinder te maken hebt? Dagvlinders hebben aan het einde van hun voelsprieten een knopje, nachtvlinders hebben een spriet met een draadvorm of een veer. Een ander verschil is dat dagvlinders hun vleugels opgeklapt hebben als ze rusten. Nachtvlinders hebben hun vleugels dan juist plat.

Een groentje is erg mooi van kleur, al zeg ik het zelf. Zijn pootjes en voelsprieten, ook wel antennes genoemd, vallen ook mooi op door de zwart-witte streepjes. In de foto valt deze vlinder goed op, omdat de omgeving in de foto vrij dor is. Toch is deze vlinder goed in camouflage. Vooral in het voorjaar, wanneer de blaadjes van de struiken ook nog zo mooi groen zijn. Dan wordt de kleur van deze vlinder gebruikt als schutkleur. Vooral mannetjes verstoppen zich samen in struiken. Aan het einde van het seizoen worden de vleugels steeds meer bruingrijs van kleur en steeds minder groen. Deze vlinder komt vooral in bos, heide en veengebieden voor. Het is een vlinder die ik zelf nog niet vaak heb gezien.

Deel deze pagina