ochtendrust

Dit is een foto van een langpootmug in ochtendrust. Van deze langpootmug maakte ik een foto in de Gasterse Duinen. Dit is een natuurgebied ten noorden van Gasteren in Drenthe. Dit is een van de plekken waar ik het liefst kom. Het gebied ligt midden in het Nationaal park de Drentse Aa en bestaat voornamelijk uit heide. Het is een mooie plek om verschillende dieren tegen te komen, zoals vlinders, libellen, kikkers en adders.  Wil je hier ook een keertje naartoe? Meer informatie is te vinden op https://www.drentslandschap.nl/natuurgebied/gasterse-duinen. Voor deze foto kon ik rustig de tijd nemen, want de langpootmug was nog nat van de dauw en kon daarom nog niet vliegen. Daarom heet de foto ochtendrust. In de hele vroege ochtend kun je kleine dieren tegenkomen die nog door mist en dauw zijn bedekt. Dit kan mooie foto’s opleveren, maar je moet dan wel vroeg uit je bed.

Het uiterlijk van een langpootmug vind ik erg fascinerend. Van een afstandje lijkt het een uit de kluiten gewassen mug, maar van dichtbij is hij nog indrukwekkender dan een alien. Dit dier kan 25 mm worden en ze kunnen een spanwijdte van 3 tot 4 centimeter hebben. Het lijf is lang en dun en heeft verschillende segmenten. De poten zijn hartstikke lang, ze zijn wel week keer zo lang als hun eigen lichaam. Deze insecten heten ook wel Daddy Long Legs.  In deze foto ligt de focus vooral op de druppels, maar als ik nog eens een foto maak van een langpootmug van heel dichtbij, plaats ik die ook. Het lijf van dit beest is echt verbazingwekkend.

Een langpootmug ontstaat uit een ei, wordt dan een larve en dan een pop. Een larve van een langpootmug heet een emelt. Het volwassen insect geeft geen echte overlast en is helemaal niet gevaarlijk, hij kan bijvoorbeeld niet steken.

Deel deze pagina