Libel

Bij deze een foto van een libel in plaats van een juffer. Deze foto is gemaakt in de Vogezen in Frankrijk. In de Vogezen zijn ook allerlei dieren te vinden, zoals hagedissen, kikkers, vlinders, spinnen, slangen en libellen.

Eitjes van libellen worden meestal vlakbij of in het water afgezet. Het kan wel een paar weken tot een paar maanden duren voor de eitjes uitkomen. Dit hangt onder andere af van de soort en van de temperatuur van het water. Larven van de libel leven in het water. Hier eten ze andere diertjes die in het water leven, maar zelf zijn ze ook voer voor dieren. Een larve moet telkens vervellen, net zo lang tot het volgroeid is. Als de larve volgroeid is, hoeft die nog eenmaal te vervellen. Dat is de laatste fase van larve naar libel. Een volwassen libel wordt ook wel een imago genoemd. Nu kan de libel vliegen! Dat kan best lang hebben geduurd, want in sommige gevallen leven larven wel vijf jaar onder water. Als een libelle een imago geworden is, leeft die nog tussen de paar weken en een paar maanden.

Wil je meer lezen over libellen? Kijk op de website van de Vlinderstichting: https://www.vlinderstichting.nl/libellen/overzicht-libellen.

Deel deze pagina