Natuur aan de muur

Deze foto heeft een sfeer van innerlijke rust en meditatieve stilte. Met deze foto aan de wand creëer je meer ‘natuur aan de muur’ en ga je van buiten naar binnen.

Om deze foto te maken heb ik een creatieve techniek toegepast, genaamd dubbele belichting. In het Engels heet dit ‘double exposure’.  Dubbele belichting kun je op meerdere manieren toepassen, namelijk meteen ‘in de camera’, met een flitser of achteraf op de computer met een bewerkingsprogramma. Deze foto is ter plekke in de camera gemaakt.

Maar wat is double exposure nu eigenlijk? Je voegt twee of meerdere foto’s aan elkaar toe en voegt deze samen tot één foto. Niet alle camera’s kunnen dit. Om te weten of jouw camera dit kan en hoe dit moet, kun je in de handleiding kijken of dit opzoeken op Google. Als je camera dit kan, is de handeling op zich vrij eenvoudig. Je camera doet dan een heleboel werk automatisch voor je.

Toch leidt het gebruiken van deze techniek niet gegarandeerd tot een mooi resultaat. Om tot een mooi resultaat te komen is het belangrijk om van tevoren te bedenken wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Anders is een foto al snel niet wat je wilt, want doordat je meerdere foto’s over elkaar legt is het ingewikkelder om een goede compositie te vinden en om een goede balans tussen de kleuren en de vormen van de verschillende foto’s te krijgen.

Bij het fotograferen van deze bloem (witte narcis) wilde ik het mooie wit graag benadrukken. Door alleen de narcis te fotograferen lukte dit niet. Dat kwam doordat er veel ‘ruis’ op de achtergrond was, zoals gras en lucht. Maar door de witte delen van de narcis twee keer te fotograferen en over elkaar heen te leggen, lukte dit wel.

Meer van mijn foto’s zijn te vinden op https://www.instagram.com/angeliquekoops.nl. Hier post ik regelmatig nieuwe foto’s, ook in het kader van ‘natuur aan de muur’. Bij vragen kunt je altijd contact met mij opnemen via https://www.angeliquekoops.nl/contact.

Deel deze pagina